top of page

first we fall, then we rise

Utanför våra fönster färgas löven röda och gula. Vi ser dem falla ned för träden i en underbar dans, tagna av vinden och fångade av gravitationen. Likt en flimrande eld hittar de sin väg mot marken, för att försakas, bli någonting annat. Överallt omkring oss ser vi hur naturen går in i det vi så naturligt förhåller oss till: höst.

 

din tid för reflektion


Du omfamnar förvandlingen utan att reflektera. Du tar in all skönhet från höstens alla färger, för att sedan acceptera dess nakenhet under vintern. Men det känns okej, för även om nakenheten är överallt omkring dig, så vet du att där under ytan finns det liv. Ett liv som fått pausa, gå in i reflektion, för att till vår knoppa ut och gå i full blom. Och när våren faller in, exploderar träden med mer kraft, färg och syre än någonsin tidigare. Du vet detta, för du ser det hända varje år. Men varje år kanske du har missat den stora poängen.

Vi människor har exkluderat oss själva från naturen. Vi förde oss själva in i urbana städer då den industriella- och teknologiska utvecklingen tog oss framåt. Men i denna transaktion av natur mot Industri förlorade vi även naturens visdom. Löven faller ned från träden för att det är dags att släppa taget. Det som varit men som inte längre är, den energi som vi ger, men inte längre ger tillbaka, skall få falla bort, för att bli näring till något annat. Nakenheten på träden är en påminnelse om reflektion och att samla kraft, för att du senare skall kunna blomma ut i full styrka igen. Lite starkare, lite klarare.

Trots detta ser jag människor varje dag som står med löv kvar på sina grenar. De verkar vara helt omedvetna om att löven inte gett färg eller näring på flera år. Vissa har samlat på sig så mycket löv att de inte märkt att det resulterat i att deras egna grenar har börjat ruttna. All energi de gett till dessa löv som de inte vågat släppa taget om, har dränerat dem till den grad att delar av dem själva har tappat liv. Andra kämpar med full kraft med att fortsätta ge näring till löv för att de inte skall falla av, försvinna, trots att de innerst inne vet att de tar mer energi än vad de får. Den enda anledningen till att löven ännu sitter kvar och ger färg är för att de dränerar sig själva på energi och skulle de sluta vet dem att lövet skulle lämna dem, släppa taget.


 

varför är det svårt att släppa taget?


Du som människa är utrustad med den vackra egenskapen att kunna resa i tiden: med dina tankar kan du kan vara i nuet, framtiden och det förflutna. Din välutvecklade medvetenhet har skapat denna möjligheten. Men när du tappat kontakten med naturen, blir denna medvetenhet många gånger ett hinder snarare än en guide. Du börjar tillskriva historier till situationer, personer och händelser som kanske inte behöver det. Du kopplar in känslor som förstärker situationen och helt plötsligt står du där: med grenar fyllda med löv som du aldrig släpper taget om.


Hjälp dig själv idag om att minnas naturens visdom. För att du skall kunna växa, bli starkare och blomstra mer, behöver du våga släppa taget om det som varit. Våga finna tilliten till att ingenting går förlorat när du släpper taget, utan att du omfördelar din energi dit den kommer ge mer näring för utveckling. Påminn dig själv om styrkan av din medvetenhet och syna dina egna bluffar när du börjar tillskriva historier till situationer och personer som inte är sanna. Tillåt dig själv att förstå hur löven är menade att falla just nu, så att de kan ge näring till något eller någon annan, för att du ska kunna samla kraft för att växa. Kom ihåg att om det gör ont, så är det för att du utvecklas.

 

ÖVNING FÖR ATT SLÄPPA TAGET

Genom att följa denna övning kommer du träna dig i att våga släppa taget om det som inte är, lämna utrymme för ny energi och komma i kontakt med din inre längtan.

Verktyg: Närvaro, sårbarhet och medkänsla


  1. Verktyg: Närvaro, sårbarhet Klipp ut fem stycken pappersbitar, gärna i hårt papper. Bär dessa pappersbitar med dig varje dag. Varje gång du upplever tacksamhet i din vardag, skriv ned det på en av pappersbitarna. Det kan vara tacksamhet av att ta en promenad, en person, en maträtt, en låt. Du vet bäst själv.

  2. Verktyg: Närvaro, sårbarhet och medkänsla Skapa utrymme och tid i slutet av din vecka för att gå igenom dina fem lappar. Läs in vad du skrivit och känn in det. Klipp nu ut fem nya papperslappar. Gå igenom dina papperslappar av tacksamhet, en och en. För varje lapp du läser, skriver du på en blank ny papperslapp någonting du väljer att släppa taget om. Du gör en transaktion: för att då känna mer tacksamhet mot X, behöver du släppa taget om Y.

  3. Verktyg: Närvaro, sårbarhet och medkänsla Nu har du fem papperslappar av tacksamhet och fem lappar av det du vill släppa taget om. Läs dessa högt för dig själv och säg: jag väljer att känna mer av X och väljer att släppa taget om Y. När du gjort detta med alla dina lappar, gör du dig av med du de lappar som beskriver det du vill släppa taget om. Detta kan ske genom att du: eldar upp dem eller knycklar ihop dem och slänger dem. Gör det som känns rätt för dig.


Genom att göra denna övning tränar du dig själv i att koppla om dina synapser i hjärnan att söka sig till det du är tacksam för snarare än att sörja det som tar energi. Att göra aktiva handlingar tillsammans med verbala uttalanden är ett kraftfullt och enkelt sätt att omprogrammera dig själv till att skapa mer energi, närvaro och tacksamhet till livet.

 

Ditt nästa steg


"First you fall,

Then you heal.

On the third you hear the new call,

On the forth you blossom and feel".Känner du att du har svårt att släppa taget, att du har relationer som tar mer än de ger? Kanske längtar du efter en vardag bortanför ditt trauma och att läka på djupet. Eller finns det en inre röst som viskar att även du förtjänar att få stå i din fulla kraft, potential och att du skall få blomma ut? Kanske vet du inte vart du skall börja då det alltid varit såhär?


Skapa dig tiden för läkning, reflektion och återhämtning med stödet från en Livs Manager. För helt ärligt, om inte du förstår värdet av dig själv, hur skall någon annan kunna göra det?


Boka in dig på ett gratis Uppstarts Samtal med mig här. Vi går tillsammans igenom hur jag kan hjälpa dig att frigöra dig från ditt Trauma och göra de till dina Dharma.


Med kärlek,

Linda Maasara

Life Manager & Human Empowerment Acitvist

bottom of page