top of page

Triggers: från reaktion till reflektion

Jag vet. Det är så otroligt j*vla skönt att leva ett liv med projektion. Du behöver aldrig ta ansvar för någonting, om alla andra bara ändrade på sig, ja då hade livet varit så mycket enklare att leva. Men sanningen är att det bara är du som lider av att du blir triggad, ingen annan (förutom de du lever med om de blir påverkade av dig). Så hur kan du hjälpa dig själv att gå från reaktion till reflektion?

 

When it starts

En morgon vaknade jag upp med en tung känsla i bröstet. Jag kände ilska, frustration. Mitt nervsystem gick på högvarv och jag kunde känna hur de nedlåtande tankar började forma sig likt moln på en himmel innan det slår ut i storm.

“Att hen alltid skall förstöra”, “Detta är din plats, inte hens”, “Vad är egentligen hens problem”, "Om bara hen kunde sluta göra si". Så. Mycket. Ilska.


Bryskt och ilsket gick jag upp ur sängen, kokade mitt Butter-coffée. Jag funderade över vem som kokade mest: jag eller min kaffekokare? Hela min varelse höll på att förkroppsligas i en stor storm, en storm som fick mig att vilja skita i allting jag lärt mig, ta min telefon och ringa upp den som startat denna reaktion i mig och skälla ut hen.


“Varför måste hen alltid trigga mig så j*vla mycket, kan hen inte bara sköta sitt och jag mitt?”. Och med den meningen föll det på plats för mig: Triggers.

 

Vad är en trigger?


Meningen jag yttrat i mitt huvud var en raffinerad och uppdaterad version av min fars ord under de bråk vi hade när jag växte upp, á la Millennial Linda. Orden som stänger dörren, går i full projektion och lämnar inget utrymme för reflektion eller lösning av situationen: Sköter hen sitt, så sköter jag mitt.


Denna starka trigger och meningsuppbyggnad satte igång en röd snurrande lampa i mitt huvud, ett alarm. Dags för meditation, kontemplation och självrannsakan:

Varför triggad?


I vårt samhälle har vi sällan lärt oss vikten av att förstå samband mellan vår reaktion och egna rädslor. Istället för att associera att en triggande situation är ett tecken på att vi själva bär ett ansvar för att neutralisera tillståndet, kliver vi in i en projektion och börjar tillskriva historier om hur den/det som triggat oss är felet. “Om x bara gjorde si, då skulle inte jag behöva reagera som jag gör”.

Gör en snabb reflektion av dig själv och frågar: hur ofta blir det bra när du anklagar andra för dina reaktioner? Ofta slutar det i argumentation, bråk, diskussion, att du får en projektion tillbaka i form av “jamen ska du säga, vet du hur många gånger….”. Känner du igen dig?


Dina triggers är dina läromästare i vart du behöver påbörja ditt arbeta för att kunna utveckla dig själv och växa. Att börja arbeta med dina triggers och programmera om ditt egna förhållningssätt till dem är en av de viktigaste nycklarna till att leva ett liv i mer harmoni. När du inte blir triggad av yttre påverkan skapas automatiskt balans och tillfredsställelse i livet. Men hur gör du då?

 


Mina tre bästa tips


Genom att göra dessa tre steg kommer du snabbt inse att personen eller situationen som triggat dig inte har någonting att göra med det som orsakat din reaktion. De är endast precis det, DIN trigger.Verktyg du behöver: sinnesnärvaro, disciplin och vilja.


Från reaktion till reflektion

  1. Verktyg: Sinnesnärvaro och disciplin Börja notera dina triggers och gör tvärtom. När den obehagliga känslan i kroppen kommer och du vill börja argumentera med en person eller avlägsna dig från situationen, gör tvärtom.

  2. Verktyg: Disciplin och vilja Efter den upplevda situationen eller personen som utlöst Triggen försvunnit, skriv ned det som triggat dig. Gör det lätt för dig; telefon, dator, block, det du har lättast tillgängligt. Men ha en dedikerad plats. Efter det skrivits ned, släpp det.

  3. Verktyg: Sinnesnärvaro Skapa en tid i ditt liv för att reflektera över dina triggers. Ta 10-15 minuter 1 gång i veckan där du går igenom det du skrivit ned. Ställ sedan frågan “varför” fem gånger. Efter ditt femte varför har du hittat till rotorsaken till din trigger. Det är här du behöver börja arbeta med dig själv för att komma i balans.

 

when it ends

Min trigger hade ingenting att göra med personen som utlöst den. Efter mina fem varför insåg jag att rotorsaken till min annalkande storm var en rädsla i att våga vara mig själv fullt ut. Personen ifråga är en människa jag omedvetet dolt delar av mig själv från eftersom jag aldrig känt mig accepterad för den jag är av hen. Helt plötsligt skulle hen befinna sig i ett forum där jag kunnat vara mig själv och jag kände att hen inkräktade på min heliga, hemliga mark. Rotorsak: min dåliga självkänsla.


Kanske blir du som läser det här triggad av det jag skriver. “Hur kan hon säga det där”, “Herregud, förstår hon inte att..”. Jo, jag förstår. Men jag förstår även att du hamnat i projektion. Så fram med pennan, boken och börja skriva ned: Varför blir du triggad?


Är du intresserad av att veta mer om hur du kan arbeta med dina triggers och frigöra dig från dem? Boka in dig på ett Gratis Uppstarts Samtal med mig för att utforska hur jag kan hjälpa dig leva ett liv i med mer balans och harmoni.


Med Kärlek,

Linda

Life Manager & Human Empowerment Activist

bottom of page