top of page

Varför är det svårt att investera i sig själv?

Du tittar dig själv i spegeln, ljuset från omklädningsrummet lyser upp alla de brister som du arbetat så hårt för att gömma. Outfiten du provat lever inte riktigt upp till idén du hade i huvudet om hur det skulle se ut, men äh, du behöver något att ha på dig till festen på lördag. Du snurrar ett varv, hur ser byxorna ut bakifrån? Trots att ljuset från helvetet får dig att ifrågasätta dina kostvanor, så känns det bra, byxorna döljer det faktum att du inte orkat gå till gymmet.. En helt ny outfit, en ny start, det ser fräscht ut. Du byter tillbaka till dina vanliga kläder och går med stolta steg mot kassan. “Det blir 1399 kronor” säger butiksbiträdet. Du tar glatt upp ditt kort, fylld med tankar och idéer om hur festen på lördag kommer bli helt perfekt, nu när du har din nya outfit. Stolt vandrar du hem, utan att reflektera över transaktionen som skett av dina pengar till klädestillverkarens plånbok. Det känns bra och det är det som betyder något.


Hur kommer det sig att du utan att reflektera kan spendera flera hundra kronor på kläder och materiella saker, men när chansen till att investera i dig själv dyker upp hamnar du i ett kritiskt ifrågasättande om det är värt pengarna?


Häng med så skall jag förklara din psykologi.

 

you are never enough

Pengar är en vara skapat av människan, formad av kultur och värdesatt genom din världsbild. När du utför en transaktion från din plånbok till en annan baseras detta beslutet på 20% fakta och 80% känsla. Faktan härstammar från logik: vad dina föräldrar sagt att du bör göra, vad kulturen sagt att du skall göra och vad samhället säger att du måste göra. Känslan kommer från dina egna idéer om vad som får dig att må bra, det som tillför värde. Men vad är värde, egentligen?


Vi lever i en materialistisk värld där saker blir älskade och människor utnyttjade. På grund av detta tenderar vi människor att skapa vårt egna värde genom de saker vi äger. Varför? För alla andra gör det. Ingenstans i samhället spenderas det miljoner kronor på marknadsföring om hur den viktigaste investeringen du kan göra är i dig själv. Ingenstans läser jag om hur detta stärker din självkänsla eller hur det genererar till att din motivation och energi ökar. Nej, du bombaderas med budskap om hur du aldrig är tillräcklig. Du behöver en ny bil, nytt smink, en ögonfransförlängning, botox för att minska dina rynkor, antiage-kräm, ny telefon, gå ned i vikt… You are never enough.

 

du bär ansvar för din lycka

Stanna upp en stund och fundera över ditt egna sociala medier flöde: hur många människor följer du som ber dig att köpa en sak till (influencers) för att nå perfektion och hur många berättar för dig att du är tillräcklig? Visst är det skrämmande?


John Maxwell, världsledande inom ledarskap, skrev ”som barn växer våra kroppar automatiskt. Ett år passerar förbi, vi blir längre. Vi blir starkare och vi lär oss att göra fler saker. Vi möter nya utmaningar och klarar av dem. Men många av oss bär en undermedveten idé in i vuxenlivet om att personlig- och emotionell utveckling sker automatiskt med”.

Tänk på det en stund: Är du en av dem som tror att du automatiskt utvecklas personligt och emotionellt? Låt mig krossa den myten. Personlig- och emotionell utveckling kan endast ske genom att sätta en intention och koppla ihop det med ansvar. Du förbättras inte av misstag eller av slumpen. Ta en stund och reflektera över de stora förändringar som skett i ditt liv: gjorde du någonting aktivt för att förbättra din situation eller skedde det av sig självt?


Tänk nu på processen du går igenom när du träffar en ny vän eller partner. Du spenderar tid med hen, ställer frågor och med nyfikenhet försöker du förstå dig på varför den är och säger som den gör. Om ett problem uppstår, då möter du det med ödmjukhet och kärlek, inte genom att köpa en ny outfit till hen. Varför? För att du värnar om relationen.

Det fungerar på precis samma sätt med dig själv. Du behöver spendera tid, ställa frågor och med nyfikenhet försöka förstå dig på varför du säger och gör som du gör. När problem uppstår, behöver du möta dig själv med ödmjukhet och kärlek, inte genom att köpa en ny outfit till dig själv. Men för att klara detta behöver du vägledning och verktyg.

 

du är beroende men vet inte om det

Dagligen har jag samtal med nya och potentiella kunder som brottas med tanken att våga investera i sig själva. Jag är helt medveten om den rädsla som kommer med att investera i dig själv, det mindshift som krävs och för att du skall kunna bryta loss från detta behöver du erkänna för dig själv att du levt i ett självbedrägeri hela ditt liv. Det gör ont och det är läskigt.


En stor rädsla många möter i sitt första samtal med mig eller när de läser mina inlägg är “hur skall jag veta att jag får värde för mina pengar?”. När du köper en ny outfit kan du se ett direkt orsak-verkan samband: du spenderade pengar i X och fick Y. När du utför denna handling av direkt-verkan utsöndras mängder av dopamin i din hjärna för att belöna dig för det beslutet du tagit. Dopaminfest i hjärnan, woho! När du därefter får bekräftelse med ord eller likes från vänner och familj som berömmer din nyinköpta outfit, då börjar din hjärna producera oxytocin, kroppens starkaste njutningshormon. Mums, vad skönt det känns! Problemet är bara att du måste fortsätta konsumera för att fortsätta få dina dopamin- och oxytocin kickar. Ja, du är med andra ord köp-beroende för att må bra.


När det kommer till personlig utveckling har du ingen koppling i hjärnan till denna form av belöning. Din hjärna har inte kopplat ihop dina synapser med dopamin- och oxytocin utsöndring för att belöna dig för dessa beslut. Du måste bara lita på känslan, faktan finns inte där från arv och miljö, men framförallt: du är inte programmerad till att känna något. Din hjärna försätts i en tveksamhet, din amygdala aktiveras för att avgöra faran i situationen och varenda cell i din kropp frågar dig “vad innebär det här?”. Din beslutfattningsförmåga består nu av 80% känsla och 20% nothingness. Denna osäkerhet tenderar att få dig att känna “Njae, kanske senare”.

 

hemligheten alla framgångsrika vet

Låt mig berätta en hemlighet för dig: Du kan programmera om dig själv. Detta är anledningen till att en munk kan sitta lycklig på en sten ett helt liv medens du ständigt kämpar för nya kickar. Munken har internaliserat kickarna och du har externaliserat. Sanningen är att du kan aldrig investera i dig själv och inte få återbetalning. Det är fysiskt och emotionellt omöjligt. Är du en av dem som lever med föreställningen om att pengarna du investerar i dig själv inte kommer få utdelning?


Det stämmer inte.


I stunden du tar steget att investera i dig själv och gör den faktiska transaktionen av pengar, sker ett mindshift inom dig. Du aktiverar ett ansvar: jag har nu lagt pengar på X, därför måste jag arbeta för Y. Du bokstavligen, över några sekunder, programmerar om dina synapser. Du skapar ett ansvar och värde för att skapa lycka till dig själv. Dopamin- och oxytocin festen har nu istället kopplats till att göra saker för dig själv så att du kan må bättre.


Det är omöjligt att börja arbeta med dig själv och fortfarande vara samma person. Det är vetenskapligt bevisat. Med ansvar kommer ett värde. Börjar du investera dina pengar i dig själv, kommer värdet öka. Och med värde menar jag självkänsla. Detta är skillnaden mellan dig och de människor du kategoriserat som framgångsrika: de har förstått att varje krona de investerar i sin egna utveckling hjälper dem att utvecklas ett steg till. En transaktion av värde mot värde istället för värde mot sak. Du vet redan detta egentligen. När du köper en ny telefon vet du att den en gång kommer att gå sönder, därför väljer du den som har tillräckligt hög kvalité för att säkra din investering. Men när var det senast du gjorde en investering för att säkra dig själv mot dagen du går sönder? Vilka verktyg har du tillåtit dig själv att samla på dig för att kunna leva ett liv med energi, harmoni och balans?

 

Övning för att programmera om dig själv

Genom denna övning kommer du träna dig själv i att koppla om dina synapser och din utsöndring av dopamin- och oxytocin.
Verktyg du behöver: självinsikt, mod och tillit


  1. Verktyg: Självinsikt, mod Skriv ned en känsla av oro/stress/ångest som är återkommande för dig i livet.

  2. Verktyg: Självinsikt Skriv ned tre saker, på var sin rad, som du köper idag för att dämpa känslan du identifierat ovan. Exempel: köper blommor, nya kläder, ny teknologi, vin/öl/drinkar.

  3. Verktyg: Självinsikt, mod Skriv ned tre saker du kan göra istället mitt emot varje exempel du skrivit ovan. Dessa tre saker skall vara handlingar som tillför ett internaliserat värde och minskar känslan du identifierat. Exempel: gå ut i naturen, gå en kurs, läsa en bok.

  4. Verktyg: Mod och tillit Bestäm dig för en av sakerna som du köper och byt ut det mot den handling du kan göra som tillför ett internaliserat värde. Att göra alla tre kan vara att sätta ribban för högt. Detta kan skapa en ny stressor i ditt liv vilket bara leder till en ny ångest då du inte lyckas nå ditt mål.

Ge dig själv en månad där du aktivt gör denna nya handling varje gång din känsla av oro/stress/ångest kommer. Lägg märke till effekterna av den nya dopamin- och oxytocin festen i ditt huvud. Du kommer börja stärka dig själv inifrån och ut istället för att förlita dig på externa faktorer som bekräftar din existens. Detta är hur du blir mästare av ditt egna liv.

 

law of attraction

Jag vet vad du går igenom, jag brottades också med skepsisen. När jag gjorde min första investering på +30k i mig själv trodde jag att jag skulle gå under. Men i samma sekund som pengarna var överförda, omprogrammerades jag. Ett ansvar för mig själv, mitt välmående och lycka, aktiverades likt en kraft jag aldrig känt innan. Idag blinkar jag inte en sekund för att investera i mig själv då jag vet att varje krona jag lagt på mig själv har genererat i det dubbla tillbaka. Investerar jag i kvalité för mig själv för att utvecklas, då kommer jag också göra det.


Problemet är aldrig att du inte kommer få ett värde för de pengar du investerar. Problemet ligger i att du genom samhället aldrig lärt dig att förstå att du är värd att investeras i. Att den lycka och balans du söker inte kommer från nästa outfit eller telefon. Lyckan och balansen kommer från att du vågar stå upp för dig själv och säga: jag är värd att investeras i och genom detta kommer jag få allting jag önskar. Det är på detta sätt du aktiverar den universella lagen kallad Law of Attraction.


Är du trött på att förminska dig själv och vill skapa förändringar i ditt liv? Vill du känna mer energi, glädje och trygghet i dig själv? Ta steget och börja investera i dig själv. Boka in dig på ett Gratis Uppstarts Samtal med mig här. Tillsammans utforskar vi hur du kan skapa det liv du längtar efter.


Med kärlek,

Linda Maasara

Life Manager & Human Empowerment Activist

bottom of page