top of page

Vilket råd skulle framtida du ge dig själv?

Jag vet. Hur mycket du än försöker så verkar det som att tiden rinner ur dina händer. Du planerar, skapar struktur och har en strategi, men av någon anledning blir det aldrig som du tänkt dig. Nyss var det juli, sommarbrisen smekte din hud och nu är året snart slut. Vad hände? Vart tog tiden vägen, vad hände med alla planer om träning, självförverkligande och att njuta? Återigen har ett år stulits från dig och hoppet om en nystart när klockan slår 00:00 ligger framför dig. Ett nytt år, nya möjligheter.


 

jag gör det sen...

När jag började med arbeta som Coach / Life Manager hade jag en tro om att min standard kund skulle vara en ambitiös, driven och strukturerad kvinna i 30 års åldern som var redo att dra i handbromsen. Hon längtade efter balans i vardagen. En kvinna som var trött på att förminska sig själv, trött på att ge av hela sig själv och var redo att göra arbetet för att bryta beteendet. Var detta sant? Nej.


Min standard kund blev kvinnor i 40 års åldern som önskade att de hade börjat när de var 30. Kvinnor som kört slut på sin energi eftersom de alltid gett av hela sig själva. Kvinnor som är fyllda med potential, men som tappat gnistan eftersom de inte haft rätt verktyg för att skapa balans. Kvinnor som har stora drömmar, men någonstans längst vägen prioriterade de bort sig själva. När jag ställt dem frågan “vad skulle du berätta till ditt 30 åriga själv” är svaret alltid detsamma: sluta vänta till ett senare tillfälle. Börja göra allt för att skapa balans och stärka din självkänsla nu.

 

vänta inte till sen, börja nu.

Det är fascinerande att arbeta med människor. På något sätt inbillar många av oss att vi är befriade från livets motgångar och depressioner. Att det bara är andra som behöver hjälp, inte skall du behöva ta stöd, du är så starka i dig själv. Du har dina stunder av att tänka “nu börjar jag” men dessa förskjuts till ett läge om “jag gör det sen”. Det är precis som att framtiden är någon utopi av mer ledig tid trots att du år efter år bevisas motsatsen: du får alltid mer att göra och fler människor att tillfredsställa. Eller så inbillar du dig att du kan göra hela resan själva, tills dagen kommer som ett brev från posten: du vaknar upp och all energi har runnit ur dig.


Varför hamnar vi här? Varför denna obenägenhet att öppna upp oss för vägledning? Att arbeta med en PT för att få bättre fysik känns som en självklarhet, men att arbeta med en specialist för att utveckla sin egna emotionella intelligens känns som grekiska. Detta trots att vi är fullt medvetna om att psykisk ohälsa är i en ständigt uppåtgående trend. Hur bryter vi detta kollektiva självbedrägeri? Hur kan vi ändra vårt beteende och förstå att vi behöver börja arbeta förebyggande för att inte hamna i en depression senare i livet? Svaret är ganska enkelt: För att få någonting du aldrig haft, behöver du göra någonting du aldrig gjort.


Ofta fastnar vi människor i frågan om “hur” vi skall göra. Det är sällan där utveckling sker. Går du in på google och söker på “hur mår jag bra” får du 10 700 000 svar på 0,61 sekunder. Hur skall du veta vilken av dessa 10+ miljoner svar som är rätt för just dig? Du behöver tänka annorlunda.

 

vem? inte hur..

Frågan är inte hur, utan vem. Vem kan hjälpa dig att utveckla dig själv? Detta är vad som skiljer den som lever ett balanserat liv från den som inte gör det, att leta efter sin vem. Att hitta sin vem innebär att du hittar någon att arbeta med som har de erfarenheter, verktyg och drivkrafter som du behöver för att arbeta aktivt och passionerat mot ditt mål. Varför är detta viktigt, att förstå skillnaden mellan hur och vem?


När du börjar arbeta tillsammans med någon tvingas du att gå utanför din bekvämlighetszon. Wittgenstein skrev “The limits of my language are the limits of my world”. Begrunda denna mening en stund. Vad innebär detta? Jo, att du är din bästa vän och största fiende på samma gång. Dina begränsningar är din trygghet men även anledningen till att du inte utvecklas.

Detta leder mig in på att hjälpa dig att förstå hur viktigt det är att arbeta med Life Manager. Med en Life Manager synar du dina egna bluffar och tvingas kliva ur din bekvämlighetszon. En Life Manager utmanar dina begränsningar, ger dig nya vokabulär att tänka utifrån och vidgar din syn på världen. Det finns inget intresse att bekräfta det du redan kan, utan ett intresse av att få dig att tänka större. Utifrån de verktyg, erfarenheter och drivkrafter jag besitter, vägleder jag dig in i din egna utveckling snabbare än du hade klarat det själv. Varför? För jag har inget intresse av att tillåta dig att tro på dina egna begränsningar. Jag vill frigöra dig från dem så du kan expandera ditt egna universum. Jag vill hjälpa dig att göra det du idag anser vara obekvämt, bekvämt.


 

vad är ditt varför?

Skall du låta ett till år passera förbi för att nästa år återigen befinna dig där du är idag? Framför dig ligger 365 möjligheter till förändring och utveckling. Att du själv skall bära hela den här förändringen på dina axlar är övermäktigt, men vad kostar det dig att inte göra någonting alls? Har du tagit dig tid att begrunda varför det är viktigt för dig att börja kämpa för din egna lycka och vad det kostar dig i tid, energi och sorg om du fortsätter som du gör idag?


Inom NLP-coaching finns ett begrepp som kallas “Rebound effect of thought suppression”. Vad innebär detta? Det innebär att de begränsningar och motstånd du sätter upp för dig själv idag, växer. En enkel metafor för detta är att du tänker dig att du har en uppblåst badboll som du försöker trycka ned under vattnet. Du får kämpa med all kraft för att hålla ned den, men så fort du slutar kämpa kommer den flyga upp mot ytan.


Precis likadant fungerar du med de känslor/situationer du i dagsläget undviker och inte tillåter dig själv att möta eller känna. De tankar du upplever just nu om varför det inte blev som du tänkt dig, de känslor som ibland hemsöker dig men du trycker undan: allt detta kommer växa och bli större tills det en dag kommer explodera i ditt ansikte, likt badbollen som flyger upp mot vattenytan. Du kommer kämpa med detta varje dag tills du förstår att du behöver hitta din vem. Den personen som kan ge dig rätt verktyg att ta dig vidare, syna dina bluffar, hjälper dig att möta dina känslor och befriar dig från dina egna begränsningar.


 

IQ + EQ + SQ = BALANS

Genom att arbeta med mig som Life Manager lär jag dig att reda ut det garnnystan våra mänskliga liv ibland blir. Jag hjälper dig med att förstå hur det kommer sig att du ofta lever i en kognitiv dissonans med dig själv, grundat i ditt IQ (Vad du tänker), EQ (Vad du känner) och SQ (Vem du är). Du får lära dig hur du skapar balans mellan dessa tre och utifrån dessa börja bygga en strategi mot det liv du vill leva. Det är genom att inse att du inte har alla svar, du börjar ställa rätt frågor. Så vad behöver du göra för att sluta ställa frågan om hur och istället börja ställa frågan om vem?


Tillåt inte dig själv att fortsätta skjuta upp din egna utveckling. Ta lärdom från de kvinnor som låtit tiden passera som vädjar om att du skall börja nu, helst igår. Desto mer tid du låter passera, desto hårdare kommer arbetet bli när du väl börjar. Du behöver inte bära hela världen på dina axlar. Det är dags för dig att börja leva, inte bara existera.


Är du intresserad av att utveckla dig själv på djupet, uppnå dina mål och sluta förminska dig själv? Vill du frigöra dig från gamla trauman och skapa ett liv du älskar att leva? Är du redo för att göra arbetet för att skapa förändring och göra 2022 till det bästa året i ditt liv? Boka då in dig på ett Gratis Uppstart Samtal med mig här.


Med kärlek,

Linda Maasara Life Manager & Human Empowerment Activist

bottom of page